Zsebórák

A legtöbb ember úgy véli, hogy az idő folyásának követése igen egyszerű dolog. Hiszen óráink segítségével megmérhetjük, hogy egy folyamat mennyi ideig tart, naptáraink megmutatják, hogy hány nap, hét, hónap, ill. év múlt el. Na de kezdjük az elején.

Az első hordozható zsebóra 1510-ben készült el mely Peter Heinlein német órásmester nevéhez fűződik, és a Nürnbergi tojás néven vált híressé. Az óratok egy tojásformát alkotott. Ez a szerkezet elég darabosan működött, és hogy finomítson a remekművön, a gátlóművet disznósörtének ütköztette, melynek hatására az óra járása normalizálódott. Az óra rugóháza és csigája egy nagyon finom apró lánccal továbbította az erőt fogaskerekeknek, és tette az óra járását kiegyenlítetté. A felhúzó kulcsot a mester csigatengely végére a rugómagra helyezte. Ez a megoldás az alapja napjaink órájának, illetve nagyon jól megfigyelhető az oldalon bemutatott órákon is.

A spindlis zsebórák a XVI – XVIII. században élték fénykorukat. A mesterek az óratokok készítésénél a legkülönfélébb anyagokat, nemesfémeket használtak fel, a tokokat gazdagon vésték, díszítették. Akkoriban fontos volt, hogy ne csak működjön egy megalkotott remekmű, hanem szép és egyedi legyen.

(Foto by: Gergely Vida)William Travis Leek - 1808 - Birmingham

Csodaszép állapotú spindlis zsebóra a fent említett mestertől. Dupla sterling ezüst tok, egyező fémjelekkel, melyet a forradalom gépházaként emlegetett Birminghamben fémjeleztek. Számlapja hibátlan, mutatói aranyozottak, melyeket eredeti bikaszem üveg fed le. Szerkezete aprólékos egyedi kézimunka, mely még az örökkévalóságnak készült. Értékes ritkaság, igazi III. György korabeli ékszer. Méretes darab, 56 mm-es átmérővel, 24 mm-es vastagsággal. Súlya: 127 gr. Működőképes.

View the embedded image gallery online at:
http://antikpadlas.hu/zseborak#sigProId8be2c4dcddBenjamin Barber - 1772 - London

Muzeális, ottomán óra az ismert londoni mester műhelyéből. Működőképes, szépen vésett, díszített, spindlis szerkezet, eredeti jelzett porvédőjével. Eredeti mutatók és üveg, szinte hibátlan szintén jelzett számlap. Az ottomán órákra jellemző, nagyméretű, súlyos, teljesen zárt külső tok, mely ráadásul vésett is. Mindkét tok ezüst, fémjelek és mesterjegyek egyeznek. Gyűjteményem egyik legszebb darabja ez a 175 grammos szépség, mely korona nélkül 61 mm, vastagsága pedig 30 mm.

View the embedded image gallery online at:
http://antikpadlas.hu/zseborak#sigProIdc9feb3135cEsquivillon & Comp. - 1810 - Geneve

Megkímélt állapotú antik spindlis zsebóra a méltán híres Esquivillon dinasztia műhelyéből. Svájci székhelyű, de francia manufaktúra. Az óratok jelzett ezüst, számlapja szignózott, 4-5 óránál enyhén sérült, Breguet stílusú mutatói eredetiek. A hátsó fedelet felnyitva eredeti porvédője tárul elénk, mely ennyi idő elteltével ritkán marad meg. Hátul kulcsos szerkezete működőképes, szépen vésett, de jelöletlen.
Ritka, szép kis ékszer a polgári forradalmak zűrös korából. Szép méretes darab 54 mm-es átmérővel és 21,2 mm-es vastagsággal. Súlya: 112 gr.

View the embedded image gallery online at:
http://antikpadlas.hu/zseborak#sigProId7775e7b28dJohn Taylor - 1789 - London

Nagyon jó állapotban megőrzött dupla tokos spindlis zsebóra a XVIII század végéről. Csodaszép, hófehér számlap, eredeti mutatókkal. A kiválóan működő szerkezet gazdagon vésett, a külső és belső tok fémjelei megegyeznek. Muzeális ritkaság, az eltelt több mint 200 év alig hagyott nyomot rajta! Mesterünk jó minőségű, finom kidolgozású mahagóni luxus konzol óráiról vált híressé, tagja a "ClockMakers of the World" csoportnak. Műhelye a Gloucester Street-en működött, saját maga készítette a tokokat és a szerkezeteket is! Tekintélyes darab, átmérője 53,4 mm, vastagsága 24,3 mm, súlya, 110 gr.

View the embedded image gallery online at:
http://antikpadlas.hu/zseborak#sigProId46db4dea20


Chaplins – 1788 – London

Nagyon jó állapotban megőrzött spindlis zsebóra a Chaplin testvérek műhelyéből. William & Thomas 1776 – 1799 között működtetett óra, ékszer üzletet az Edmunds Bury Street-en. Az óra külső és belső tokja rézből készült, melyre festett szarvas agancs van szegecselve. Számlapja hibátlan, mutatói eredetiek, melyet domború üveg fed le. Hátul kulcsos szerkezete szignózott, gazdagon díszített, mely természetesen működőképes. Értékes muzeális ritkaság 50 mm-es átmérővel, 23,7 mm-es vastagsággal. Súlya: 93,5 gr.

View the embedded image gallery online at:
http://antikpadlas.hu/zseborak#sigProIda9f0466014


Charles Le Roy - 1749 – a Paris

Csodálatos barokk zsebóra a 18. század közepéről, a korszak végéről. Eredeti tűzi aranyozott, mitológiai jelenetet ábrázoló, külső tokkal, eredeti mutatókkal, szép számlappal, jelzett szerkezettel. A készítő a méltán híres Charles Le Roy (1709-1771), akinek a műhelye 1745-től biztosan a párizsi Rue Saint-Denise-ben működött. A céget a mester halála után fia, Etienne-Augustin Le Roy (1737-1792) vitte tovább. Úgynevezett hagyma óra 37 mm-es átmérővel, 28 mm-es magassággal. A korához képest jó állapotú, működőképes ékszer. Nagyon-nagyon ritka, muzeális darab, mely több mint 260 évvel ezelőtt készült. akkor, amikor Mozart még meg sem született!

View the embedded image gallery online at:
http://antikpadlas.hu/zseborak#sigProId8f09b46451


Jean-Antoin Lepine – 1779 – a Paris

Rendkívül régi, 1770-es évek végi spindlis, francia zsebóra. Késő barokk tűzi aranyozott tokozás, nagyon szép és jó állapotú zománcozott hátlappal. Elől kulcsos, számlapja ma is szép. Korona nélkül 45 mm, vastagsága 20 mm, súlya 71 gramm. Habár a maga idejében nem tartozott a kor csúcsminőségű órái közé, ma már mindenképp rendkívül ritka, muzeális darab. Elismert órásmester, aki 1762-től Abraham-Louis Breguet tanítványa, majd üzlettársa is volt. Szinte hihetetlen, de a Francia forradalom idején már valakinek a zsebében ketyegett és ma, ennyi év elteltével még mindig működik.

View the embedded image gallery online at:
http://antikpadlas.hu/zseborak#sigProId7ae5175705


Wallerius - 1790 - Norrköping

Tekintélyes, 62 mm-es antik spindlis zsebóra a XVIII, század végi vidéki Svédországból. Szép autentikus darab, a múlt kisebb nagyobb nyomaival. Tokja ötvözet, számlapja repedezett, mutatói XV. Lajos király korszakból valók. Eredeti bikaszem üveg. Elől kulcsos jelzett szerkezete természetesen működőképes. Súlya: 125 gr. A mester Erik Sidenbladh, a Walleriust csak állnévként használta. Ritka, különleges régiség.

View the embedded image gallery online at:
http://antikpadlas.hu/zseborak#sigProIde1affaa00c
Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive