Bajonettek

A bajonett vagy más néven szurony a lőfegyverek végére rögzíthető tőr, melyeket közelharcokban használtak. A szuronyt már a XVI. században feltalálták, de abban az időben inkább vaddisznó vadászatok során alkalmazták.  A XVII. században először a svéd hadseregben lettek rendszeresítve. Fénykorukat leginkább a XVIII – XIX. században élték.

Az 1800-as években minden európai hadsereg szuronyos puskát használt. Elterjedésük azért is volt fontos, mert a muskétákat minden lövés után újra kellett tölteni, és a közelben lévő ellenségre nem volt mindig alaklom rálőni. Az oldalon bemutatott szuronyok a XIX. század végéből és a XX. század elejéből származnak.Chassepot St. Etienne - 1874

Klasszikus francia „jattagán” M1866 típusú bajonett a III. Köztársaság korából. 1866 és 1900 között gyártották, és leginkább a Francia-Porosz háborúban terjedt el. Hatékonyságáról még Ferenc József is tanúbizonyságot tett. nagyon szép eredeti, autentikus állapotban megmaradt fegyver. A hüvely és penge sorozatszámai megegyeznek, markolata eredeti. A penge hossza 57 cm, hüvellyel együtt 71 cm. Remington puskával is használható volt. A pengébe vésve a gyártási év, és a város neve. Értékes ritkaság, mérete miatt igen impozáns darab.

View the embedded image gallery online at:
http://antikpadlas.hu/bajonettek#sigProId5f7fcad246Gras St. Etienne – 1878

Nagyon szép állapotú M1874 mintájú Gras francia szuronykard, eredeti állapotában, mely a Chassepot bajonett átdolgozott változata. Az átalakítás egy bizonyos Basile Gras francia katonatiszt nevéhez fűződik. A penge gerincén a gyártás éve és helye olvasható. A tok és a penge sorszámai sajnos már nem egyeznek, de gombja eredeti és működőképes. A penge hossza 52,1 cm a teljes hossz hüvellyel együtt 66 cm. Értékes szép gyűjteménybe illő nagyméretű bajonett.

View the embedded image gallery online at:
http://antikpadlas.hu/bajonettek#sigProId15ec59e3a0Lebel – 1886

Pompás állapotú, M1886 tipusú szuronykard, 8mm Lebel ismétlő puskákhoz tervezve. Ennél a modellnél vezették be a kereszt alakú pengét, mely jellemezte a legtöbb francia szuronyt egészen 1956-ig. Igazán impozáns fegyver, eredeti szám azonos tokjával. A penge élezetlen, rozsdamentes, mely kiválóan illeszkedik a tokjába. A nyél ezüst ötvözetből készült, mely cserélhető. Hatalmas méretű, a penge hossza 521 mm, teljes hosszúsága tokkal 650 mm. Értékes régi gyűjteményi ritkaság.

View the embedded image gallery online at:
http://antikpadlas.hu/bajonettek#sigProIdac66c4dfd7Mannlicher – 1895

Nagyon szép, autentikus állapotban megmaradt M1895 tisztesi bajonett az 1800-as évek legvégéről. A Monarchia legnagyobb példányszámban gyártott bajonettje. A penge tövében OEWG (Oesterreichische Waffenfabrik-Gesellschaft) osztrák beütő és Monarchiás címer található. Különlegessége még, hogy ez volt az első bajonett, amelyet fordított keresztvassal láttak el, így a puskára szerelve a penge felfelé nézett. Különlegessége a vésett ezredszám: 763U. Ezt a modellt Budapesten is gyártották ebben az időszakban, melyet az FGGY jelöléssel láttak el. A penge hossza 240 mm, teljes hosszúság tokkal együtt 370 mm.

View the embedded image gallery online at:
http://antikpadlas.hu/bajonettek#sigProIdefabaaf93aBerthier - 1892

Francia M1892 Berthier – Mannlicher első generációs tüzérségi szuronykard saját tokjában. A bajonetten jól látszik, hogy sokat használták, a pengén és a tokon kisebb-nagyobb rozsdamarások látszanak. Fa markolata eredeti, kissé elöregedett. A fa markolatokat 1905 környékén alkalmazták először, leginkább a kompozit anyagból készültek ismertek. A penge foka barázdált, hogy kiválóan illeszkedjen a tokba. A penge hossza 40 cm, teljes hosszúság tokkal együtt 53 cm. Nyomógombja működik. Ritka, különleges szurony, mely bármely gyűjtemény féltve őrzött darabja lehet.

View the embedded image gallery online at:
http://antikpadlas.hu/bajonettek#sigProIdf53ae6efd9Argentino Mauser – 1909

Rendkívül jó állapotban megmaradt M1909 típusú Mauser bajonett eredeti hüvelyében. Tipikus szuronykard, melyet a méltán híres Weyersberg Kirschbaum & Co Solingen gyárában készítettek Németországban! A WKC mintegy 170000 darabot gyártott 1909 és 1912 között. Markolata eredeti, pengéje sérülésmentes, élezetlen, nyomógombja működőképes. A penge és a hüvely sorozatszámai megegyeznek. A penge hossza 40 cm, a teljes hossza hüvellyel együtt 54 cm. Értékes bajonett, mely bármilyen gyűjtemény féltve őrzött darabja lehet.

View the embedded image gallery online at:
http://antikpadlas.hu/bajonettek#sigProId85c7e65741
Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive